Kas yra chlorofilas?

Ar kada nors kilo mintis, kodėl augalas žalios spalvos? Ogi dėl juose esančio chlorofilo – žalio spalvos auginimo pigmento, kuris kaupia augaluose saulės energiją ir dalyvauja fotosintezėje. Dėl unikalios savybės sugerti saulės energiją, chlorofilas dar vadinamas „skysta saulė“.

Chlorofilas yra pagrindinis fotosintezės procese dalyvaujantis pigmentas. Jis padeda augalams paversti saulės šviesą energija, reikalinga augimui. Žmogaus organizme chlorofilas nėra sintetinamas, todėl jį gauname su maistu arba vartojame kaip maisto papildą.

Cheminiu požiūriu chlorofilas labai panašus į hemoglobiną. Hemoglobino formulė beveik identiška chlorofilo formulei. Skirtumas tik toks, kad chlorofilo sudėtyje yra magnis, o hemoglobino – geležis. Funkcinės chlorofilo savybės tokios pat, kaip kraujo funkcijos žmogaus organizme. Kaip hemoglobinas nudažo kraują raudonai, taip chlorofilas augalų lapus nudažo žaliai.

Pastebėta, kad chlorofilas padeda apsivalyti organizmui nuo radioaktyvių medžiagų ir toksinų, tokių kaip sunkieji metalai ir arsenas. Specialistai chlorofilą vadina pačia geriausia kraujo valymo ir atkūrimo priemone.

Skysto chlorofilo sudėtyje yra daugybė biologiškai aktyvių mineralinių medžiagų (kalio, geležies, magnio, mangano, kalcio, natrio, cinko, vario, nikelio, kobalto ir kt.), beta karotino, folio rūgšties, poliprenolių ir kt. organizmui būtinų medžiagų.

Veikimas

Mūsų skystas chlorofilas paprastai gaminamas iš paprastosios eglės spyglių. Jo pagrindinė veiklioji medžiaga yra natrio chlorofilinas. Šis junginys pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Chlorofilo nauda

Kad chlorofilas labai naudingas ir reikalingas žmogaus organizmui, žinojo jau Antikos graikai. Jie perdirbdavo žalius augalų palus ir gautą substanciją substanciją naudodavo žaizdų, sumušimų, įdreskimų gydymui. Tradiciškai chlorofilas buvo naudojamas kaip priemonė gaivinanti kvėpavimą, naukinanti blogą kūno kvapą, esant virškinimo problemoms, anemijos atveju – kaip priemone stimuliuojanti kraujo kūnelių gamybą. Taip pat chlorofilas suteikdavo energijos dirbant sunkius darbus, atsigaunant po ligų.

Chlorofilo nauda sveikatai:

  • Imuninės sistemos stiprinimas: Chlorofilas stiprina imuninę sistemą, padėdamas organizmui efektyviau kovoti su infekcijomis.
  • Kraujo kokybės gerinimas: Dėl savo panašumo į hemoglobiną, chlorofilas gali padėti pagerinti kraujo kokybę, skatinti deguonies pernešimą ir didinti energijos lygį.
  • Virškinimo sistemos palaikymas: Chlorofilas gali padėti sumažinti rūgštingumą skrandyje, malšinti virškinimo sutrikimus ir skatinti žarnyno veiklą.
  • Detoksikacija: Chlorofilas padeda organizmui pašalinti toksinus, sunkiuosius metalus ir kitas kenksmingas medžiagas. Jis skatina kepenų funkciją ir padeda išvalyti kraują.Odos sveikata: Chlorofilas gali padėti išvalyti odą, sumažinti uždegimus ir pagerinti jos bendrą būklę.
  • Kvapų mažinimas: Chlorofilas padeda neutralizuoti nemalonius kūno kvapus.

Vartojimas

Vartoti rytais kaip energetinį gėrimą po 20 – 50 ml (2 – 5 valgomuosius šaukštus) gryno arba praskiedus vandeniu. Esant dideliems fiziniams krūviams galimos didesnės dozės.

Sergant ūminėmis virusinėmis ir peršalimo ligomis chlorofilą rekomenduojama gerti po 50 ml du kartus per parą. Kad būtų pasiektas reikiamas efektas, dozės turi būti didelės, bet trumpalaikės. Gerti bent 20 min prieš valgį ar valgio metu, jeigu turite rėmens problemų.

Profilaktikai (kaip maisto praturtintoją) vartoti 2 kartus per dieną po 1 valg. šaukštą gryną arba praskiedus vandeniu. Vartojimo trukmė individuali: nuo 2 savaičių iki kelių mėnesių ir ilgiau.

Šis straipsnis skirtas tik informaciniais tikslais ir neturėtų būti laikomas medicininiu patarimu.

Grįžti į tinklaraštį